Ako zvoliť správne farby v interiéri

Share

Pravidlo troch farieb

Domov je spojený s pocitom bezpečia. Trávime v ňom veľa času a preto by sme sa tam mali cítiť, čo najlepšie.  Najväčšou plochou v byte sú steny.  Ich farby určujú atmosféru celého priestoru. Farbami si vieme pomôcť ak potrebujeme priestor presvetliť, opticky rozšíriť, alebo zútulniť. Farby by ste mali nakombinovať tak, aby vzájomne pôsobili ako celok aj v priľahlých miestnostiach.

Pri výbere farieb platí: menej je viac. V miestnosti by mali byť maximálne 3 farby. Jedna dominantnejšia a dve na doplnenie.

  1. Ako prvé vyberáme farby na statické veci, s ktorými sa už nebude hýbať – steny, dvere, podlahy, okenné rámy. Ideálne je ich laďiť do neutrálnych tónov, ako je biela, krémová alebo šedá.
  2. Potom vybrte farbu nábytku a väčších kusov zariadenia.
  3. Na záver priestor doladíme doplnkami.

Farebné odtiene

Na pomoc si vezmite časopisy, fotografie z internetu a vyberte si to naj, čo by ste doma chceli.

Vyberte si vzorky podláh, textílií, tapiet, látky závesov a vankúšov – všetkého čo plánujete mať v interiéri. Takto ľahko zistíte, či k sebe vybrané farby a materiály ladia, alebo je potrebné ešte kombinácie premyslieť.

Interiér môžete ladiť do tmavých a studenších farieb, alebo do teplých a svetlých. Pri nákupe farby kupujeme určitý odtieň. Odtieň je to, čo tvorí farbu a jeho hodnota pomáha identifikovať či je farba svetlá alebo tmavá. Jej sýtosť, intenzita predstavuje dominanciu farby a tým vieme určiť tmavšie – intenzívnejšie farby, vhodné do priestoru s aktívnym režimom a naopak použitím svetlejších, bledších farieb vytvoríte pokojnejší priestor.

  • Tmavé farby použite do väčších miestností alebo na skrátenie dlhej chodby. Uberajú svetlo priestoru a opticky ho zmenšujú.
  • Svetlé farby priestor opticky zväčšujú, vytvárajú pocit pokoja, vzdušnosti, svetla a priestoru.

Základná rada znie: strop by mal vždy zostať biely.

Kombinujte, ale neprekombinujte

Pri kombinácii farieb záleží na vašom pocite a vkuse. Nezabúdajte pri ich výbere aj na skutočnosť, že každá z farieb má na nás  vplyv. Farby vytvárajú harmóniu, kontrast alebo súlad.

Tón v tóne

Ide o schému, ktorá pôsobí upokojujúco, nakoľko používa len jednu farbu a jej odtiene. Jednoduchý spôsob ako vytvoriť súdržný a elegantný vzhľad.  Predosiahnutie kontrastnosti môžete jemné rozdiely vytvoriť pomocou rovnakej farby alebo príbuzných farieb v rôznych povrchových úpravách. Napríklad, steny a čalúnenia môžu byť v rovnakom farebnom odtieni, ale líšiť sa budú v povrchoch. Okrem správneho zladenia farebnosti priestoru, dopĺňame farby aj správnou textúrou a materiálom. Iným dojem vytvorí farba na drsnej a matnej omietke, iný na textile, a iný ako farba skla.